Doğu Ekspresi Hangi Ara Böyle Popüler Oldu?
Herşey Kafkas Üniversitesi’nde okuyan o iki genç ile başladı. Üniversiteden evlerine dönerken uçak bileti bulamayıp trenle gidelim bari demeleriyle bu masalsı yolculuk adeta bir çılgınlığa dönüştü. Yolda karşılaştıkları inanılmaz doğa manzaralarından büyülenip kendilerine bir hesap açtılar ve o hesaptan yol boyunca bütün görsel şöleni fotoğrafladılar. Bu fotoğrafları gören insanlar da adeta bunu bekliyormuş gibi akın akın Doğu Ekspresi’ne hucüm etmeye başladı. Haksız da sayılmazlar. Karlı dağların ve kanyonların arasından geçerken bu zamana kadar neden bu yolculuğa çıkmadım diye hayıflanıyor insan. Peki bu yolculuğu yapmak için uygun biletleri nasıl bulacaksınız?
Turistik Doğu Ekspresi’ne Nasıl Bilet Bulunur? Bilet Arama Tüyoları 🙂
Başlarda bilet bulmak gerçekten zordu. İnsanlar sabahlara kadar oturup bilet bakıyordu. Biraz şanslıysanız bilete rezervasyon yapıp yerinizi tutup, satın almaya kadar yerinizi garanti edip alabiliyordunuz. Artık gerçekten memleketine gitmek isteyenler bile bilet bulamaz hale gelmişken TCDD Mayıs 2019’da buna bir çözüm buldu ve Turistik – Ana hat olarak biletleri ikiye ayırdı. Bu anlamda hem yeni rota oluştu, hem de gerçekten kimin neye ihtiyacı varsa o bileti almaya başladı. Ben sizlere Ana Hat olanı değil Turistik Doğu Ekspresi’nde yaşadığımız ve bilmeniz gereken detayları anlatacağım.
veee yazımıza başlıyorum 🙂
********
Hepimizin bildiği gibi tren bileti bulmak ormanda iğne aramaya benziyor. Çünkü açıldığı gibi doluyor. Özellikle sömestir, yılbaşı gibi dönemlerde bilgisayar başında sabahlamak gerekiyor ki istediğiniz yöne ve tarihe bilet bulasınız. Bu yıl anladığım kadarıyla Turistik Doğu Ekspresi’ne bilet bulmak kolaylaşmış ama biz yine de işimizi şansa bırakmıyoruz ve kendi deneyimlerimden yola çıkarak size bir kaç tüyo sıralıyorum 🙂
1- TCDD’nin uygulaması Eybis’i önce telefonunuza indirin.
‘Eybis’ artık sizin eliniz ayağınız. Gün içinde sürekli kontrol edip biletler açılmış mı diye kontrol edip paranoyak olacaksınız. Aramıza Hoşgeldiniz !!
2- Eybis Uygulaması’nda Görünmeyen Açılan Vagonları Web Sitesine Yüklüyorlar, Web sitesini de kontrol edin.
Özellikle seyahate bir kaç gün kala iptal eden çok fazla kişi olabiliyor, bu da hoooop son dakika açılan koltuklar demek. Bunlar da anlık açıldığı için uygulamaya hemen yüklenmiyor https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr adresinden anlık açılan koltukları görebiliyorsunuz. Ve hemen biletinizi kapıyorsunuz.
3- Rotayı tersine çevirin
Örneğin Ankara-Kars olarak bilet arıyorsunuz ve son 1 hafta kaldı hala yer açılmadı. Zaman kaybetmek yerine Kars-Ankara olarak ters parkur bakın. Çünkü insanlar genel olarak Ankara ve civar şehirlerden geldiği için önce Ankara çıkışlı parkur doluyor. Kars çıkışlı Turistik Doğu Ekspresi’nde ben alırken sürekli 5-6 koltuk açılırdı. Bir ara almayı bile düşündüm. Ayrıca Kars Sarıkamış Erzurum hattını da gündüz geçeceğiniz için karlı dağların en güzel manzaraları bu parkurda gündüz geçmiş oluyor. Dolayısıyla avantajlı olabilir 🙂
4- Ara duraklardan bilet bulmaya çalışın
Mesela yan vagonumuzdaki aile Tokat’tan binmişti çünkü Ankara’dan bilet bulamamışlardı. Tokat’tan da ek vagon eklenmiş ve o şekilde tura katılmışlardı. Bence çok mantıklı. Özellikle kayak için Palandöken’e gidenler de oluyor ve Erzurum’da iniyor. EEE geriye boş vagonlar kalıyor 🙂
5- Turistik Doğu Ekspresi Yerine – Anahat Doğu Ekspresi Bakın
Turistik olan trende yer açılmayacağı belli olduysa ümidi kesmeyin anahat trende örtülü kuşetli yataklı vagonlar oluyor. onları da kovalayabilirsiniz. Biz önce örtülü kuşetli vagon kovalayıp, olmayınca Turistik Doğu Ekspresi alanlardanım. gitmeye 1-2 gün kala örtülü kuşetli açılmıştı ama çocukla gittiğimiz için işimizi şansa bırakamazdım 🙂 Ama siz deneyebilirsiniz.
Ben her blogta gördüğünüz saat kaçta indik kaçta bindik gibi rutinleşen ve her yerden erişebileceğiniz bilgiler yerine daha çok işinize yarayacağını düşündüğüm bilgileri yazacağım. Yoksa Doğu Ekspresi güzergahını her yerde bulursunuz diye düşünüyorum 🙂
Turistik Doğu Ekspresi Kaç Defa Mola Veriyor?
Ankara- Kars Yönünde Sivas’tan gece 4 gibi geçtiğinde yarım saate yakın durdu ancak o saatte kimse inip gezemezdi. Sadece Erzincan’da 3 saat ve Erzurum’da saat gibi düşünebilirsiniz. Yani 2 uzun mola diyebiliriz. Diğer duraklarda yolcu indirip bindirmek için duruyor.
Mola Yerlerindeki Ekstra Turlar ve Ücretleri Ne Kadar?
Erzincan’a gelmeden trendeki görevli ertesi gün turlarını içeren bir broşür paylaştı. Anlaşmalı acentaların listesi ve tur programları yazıyor. Biz de bakıp uygun bulduğumuzu aldık. Turlar kişi başı nakit 100 TL. Erzincan Garı’na geldiğinizde sizi alıp sprinter tipi araçlara bindirip tura başlıyorlar. Erzincan için bizi Girlevik Şelalesi’ne ve Bakırcılar Çarşısı dedikleri merkezde bir yere götürdüler. Ayrıca öğle yemeği de yiyebilirsiniz ancak bizim zamanımız yetmedi paket yaptırıp trende yedik. Evin Döner meşhur dediler. Greçekten de harikaydı. Şelale de çok güzeldi hatta su akarken donmuş şelaleyi izlemek daha da harikaydı. Yol boyunca karlı dağlar, sürekli yolumuzu kesen koyunlar ve çobanlar da Anadolu’nun gerçek yüzünü resmetti bize.
Erzurum’da da durum aynıydı ancak rezervasyon yaptırmamıştık. Tren Garı’na geldiğimizde tur yetkilileri ‘tur ister misiniz? diye yanınıza gelip soruyorlar. Siz de hemen atlıyorsunuz zaten neden geldik ki değil mi? Burada da tur ücreti 100 TL idi. Hemen kapıdaki araçlara binip tura başlıyorsunuz dönüşte araçta ücretleri alıyorlar. Erzurum’da Çifte Minerali Medrese, Meclis Binası (müzekart ile ücretsiz, müze kart yoksa 20 TL) girişi ücretli. Eski Erzurum evleri, kümbetler gezilip ve Cağ Kebabı yenilip geri dönülüyor. Bir de Tarihi Evler’de çay ve kıtlama molası veriliyor. Çay 10 TL 🙂 süre gayet yeterli 3 saatte pıt pıt gezip trene geri bırakılıyorsunuz. Dönüşte bizi garın içinde semaverde çay ve Erzurum halay ekibi yolculadı 🙂 bu da değişik bir anıydı.
Trende Temizlik Nasıldı?
Sizce ben Domestos’la tren camlarını silmiş miyimdir? Bence silmişimdir asdfghjk. Çünkü çocuk olunca 5 kat daha dikkat ediyorsunuz. Genel olarak yerleşmeden camı, cam önü kaloriferleri, masayı, lavaboyu kolonyalayıp içim rahat etsin diye sildim. Sonuçta 36 saat evimiz olacak 🙂 Odamızı temızledıkten sonra genel alanları da keşfe çıktım. Her vagon sonunda tuvalet var. Alaturka dediğimiz eski usul, alafranga dediğimiz klozetli usul iki çeşitte var. Havlu kağıt, sıvı sabun, tuvalet kağıdı da her kabinde var. Biz yanımıza da ıslak mendil wc kağıdı aldık. Turun sonlarına doğru herşey tükenmek üzereydi. Ama genel olarak temiz diyebiliriz. Oda içinde de yatakları size hazır çarşaflı ve battaniyeli veriyorlar. Yastıkları da hazırdı. Resmen çamaşırhaneden yeni çıkmış deterjan kokuyordu. Ama ben tabi evden nevresim ve yastık kılıfı hepimiz için getirmiştim asdfghjkl. Sizlere de tavsiyem kendi yastık kılıfınızı en azından alın.
Trende Yemek Yenecek Yer Var Mıydı? EVETTTTT
Trende bir vagon yemekli olarak ayrılmış. Genel olarak trenin lobisi gibi düşünebilirsiniz. Trende sıkılan yemekli vagona geliyor. Trenin göz bebeği :)) Kredi kartı da geçiyor ancak zaman zaman dağların arasından geçtiğimiz için bağlantı sorunu yaşadık. Garsonlar herkesi tanıdığı için sonra çekeriz abi diyip herkesi gönderiyorlar. Ekip temiz ve güleryüzlü. Yemekleri de orta halli. Önceden tren cafeteryası devlete bağlı bir işletmeymiş, şimdi özele geçmiş. Çeşit fazla yok ama fiyatlar da bence turistik bir mekana göre gayet iyi. Örneğin biz sabah kahvaltıda patates kızartması ve sigara böreği söyledik koca bir tabak 50 TL idi. Çocuk için de gayet doyurucu bir alternatif oldu. Yemek vagonunda sürekli çay demleniyor. siz sipariş vermeseniz oturup dinlenseniz bile size ikram çay getiriyorlar. Ben içmem dediğim halde 3 kere getirdi ayıp olmasın diye içtim mecbur asdfghjkl.
Kars’a Geldik Peki Şimdi Ne Yapacağız? Tursuz gezebilir miyiz?
Dostlar içliklerinizi giyin -10-15 arasına hazır olun. Nemlendiricileri sürün el ele tutuşun kaymayın. Türkiye’nin en soğuk şehrine geldiniz. Tursuz gezmeyin çünkü her yer birbirine uzak. Tursuz en fazla Kars Merkez’de gezer kaşar peyniri alırsınız. Puşkin’de yemek yersiniz ve Kale’ye çıkarsınız ama gezemezsiniz. Gezmelik yerler Kafkas Tabyası, Sarıkamış, Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Boğatepe Köyü hep birbirinden çok ters ve uzak yerlerde. Dolayısıyla gitmeden organize etmeniz lazım.
Turistik Doğu Ekspresi Biletlerini Kendim Aldım. Ama Kars’ta rehberle gezmek istiyorum ayrıca şoförlü aracım da olsun hem de ekonomik olsun :))) diyorsanızzzz ….
işte bu benim yaptığım program. Eybis’ten Turistik Doğu Ekspresi biletlerimizi aldım. Trende ekstra turları organize ettim. Gitmeden de Kars’tan bizi gardan alıp otele götürecek taksiyi organize ettim. Ertesi gün turları da o taksici arkadaşla yaptık. Zaten yerlisi olduğu için rehber gibi her yeri anlattı. Bütün gün bizimle gezdi dolaştı. Havaalanı transerleri de dahil tüm gün tura 1300 TL ödedik. Hem sıcacık özel arabayla gittik geldik. İstediğimiz kadar bizi bekledi. tur gibi hadi yarım saat fotoğraf molası sonra gidiyoruz diye taciz eden de olmadı. Gerektiğinde kızım arabada uyudu. Konforlu bir şekilde mis pak gittik döndük. Gelen arkadaşta son derece nazik kibar efendi bir arkadaştı. sosyal yönü güçlü iletişimi iyiydi.
İletişim bilgilerini isteyenler instagram adresimden dm atabilirler. https://www.instagram.com/iamtraveldesigner/
Ayrıca Erzurum ve Kars’ta ücretli ile giriş yapacağınız müze/ören yerleri var. Gitmeden 60 TL verip Müzekart çıkarmanızı tavsiye ederim. Yoksa ortalama toplam 200 TL giriş ücreti ödersiniz. Müzekart ile ücretsiz ve sıra beklemeden geçersiniz. (Ani Harabeleri, Kafkas tabyası, Erzurum Kongre Binası )
Müzekart satın almak için; aşağıdaki linke tık tık 🙂
https://muze.gov.tr/urun-ekle?catalogNo=KRT-MZA01-08-008
Kars’ta Nerede Kalınır?
Dikkat etmeniz gereken tek şey SICAK olması. Odalar ısınmıyor arkadaş. Kars’ın en ikonik 2 oteli var zaten. Biri Katerina Sarayı diğeri Otel Cheltikov. Tüm yorumları okudum hepsine üşüyoruz reyizzzz yazmışlar. anladık Kars soğukta oteller nasıl ısınmaz? Korka korka gittik zaten tam gün turda donmuşuz. Katerina Sarayı bizi sıcacık karşıladı. Bir de otel işletmecisi var Mustafa Bey her misafirle tek tek ilgilendi. Tek ve yalnız önereceğim oteldir Katerina. Bahçede variller içerisinde yanan ateş, sıcak şarap ve etnik müzikleriyle her akşam bahçede mistik anlar yaşadık. Yine olsa gideceğim ruhumu ısıtan otel oldu.
Kars’ta Araç Kiralama
Kars Merkez dümdüz bir cadde baştan başa yürüseniz 45 dk.
Havaalanı 15 dk. bu yüzden merkez için araç kiralamaya gerek yok. Ancak Ani Ören yeri, Ardahan Çıldır Gölü Sarıkamış için bir araç kesinlikle şart. Araç kiralayabilirsiniz ancak bana çok mantıklı gelmedi. Biz giderken bile yollar buzlu ve karlıydı özellikle Çıldır gölü deniz seviyesinden 2300 mt yüksekte ve sağlı sollu kar oldugunda oraya kiralık araçla çıkamazsın ya da dönemezsin. Yollarda internet çekmiyor. Navigasyon açamazsınız. Olası kar fırtasında yolda kalsanız size kimse ulaşamaz. Taksiciyle anlaşıp günlük tur yapıp her virajı avucunun içi gibi bilen insanlarla güvenli bir şekilde gidip gelmek bana daha mantıklı geldi. Yine de siz bilirsiniz.
Dönüşünüz Uçak ise….
dönüşünüz uçaksasize tavsiye çok fazla malzemeyle geldiyseniz ve Kars’tan da kaşar vs aldıysanız kilolaları bölüştürün. Aksi halde ekstra bagaj ücreti ödersiniz.el bagajlarındaki 1-2 kg fazlayı göz ardı edebılıyorlar. ancak kabindeki valizde olan bagaj aşımı için ücret ödemek durumunda kalırsınız.
Benden şimdilik bu kadar aklıma geldikçe eklemeler, editler yaparım.
Seyahatle kalın ….
Ocak 2023, Turistik Doğu Ekspresi (Ankara - Kars)
0
Bir yanıt yazın